Verkalking van de schouder

Oorzaak

Calcificaties kunnen ontstaan door overbelasting. Langdurig dezelfde houdingen of bewegingen kunnen leiden tot overbelasting. Maar ook het plotseling zwaarder maken van je sportschema of een lange tijd veel stress ervaren kan als overbelasting beschouwd worden. Calcificaties kunnen ook ontstaan na een ongeval of door veroudering van de pees.

Er wordt aangenomen dat calcificaties ontstaan in een zone van verminderde bloeddoorstroming in de pees. Hierbij worden bepaalde cellen aangespoord tot het vormen van calcium kristallen. Calcificaties komen regelmatig voor, maar hoeven niet persé voor klachten te zorgen. Kortom: niet iedereen met calcificaties heeft pijnklachten. Als je wel schouderklachten hebt, kan het verstandig zijn om contact te zoeken met een fysiotherapeut.

Verschijnselen

Bij calcificaties kun je last hebben van pijnklachten en een beperkte beweeglijkheid van je schouder. Het heffen of draaien van je arm gaat vaak moeizaam. Ook kunnen er beperkingen ontstaan bij het uitvoeren van je werk of sport. De pijn is eerst af en toe aanwezig, later vaak meer constant. Ook 's nachts kunnen schouderklachten erg vervelend zijn, omdat je pijnklachten kunt hebben bij het liggen op de zij of bij het omdraaien.

Behandeling

Calcificaties kunnen behandeld worden met shockwave en EMTT. Met deze behandelingen is het mogelijk om de kalk en de pijnklachten te verminderen. Om de calcificatie te lokaliseren, wordt voor de behandeling een echo gemaakt. Het is voor het herstel heel belangrijk om naast shockwave of EMTT oefeningen te doen. Oefentherapie kan bestaan uit spierkracht training, coördinatie oefeningen en oefeningen om zo soepel mogelijk te blijven. Het is aan te bevelen dit onder begeleiding van een fysiotherapeut te doen. Manuele therapie kan helpen om de bewegelijkheid van de gewrichten te optimaliseren. Naast de schouder, wordt er ook gekeken naar de bewegelijkheid van aangrenzende gewrichten zoals de bovenrug of nek. Om voor langere tijd aan een actieve leefstijl te werken kun je terecht bij de fysio fitness.