Slijtage/artrose Pols

oorzaken

Artrose van de pols kan ontstaan doordat het kraakbeen bij een ongeval beschadigd is geraakt of na veel en zwaar belasten van de pols. Ook hebben sommige mensen een erfelijke aanleg voor het ontstaan van artrose. Artrose is deels een natuurlijk proces dat zich in alle gewrichten kan voordoen boven de leeftijd van 50 jaar. De kraakbeen bekleding tussen het spaakbeen en de ellepijp en die van de handwortelbotjes wordt dunner en dunner en kan zelfs helemaal verdwijnen. Daardoor komt het onderliggende bot gedeeltelijk of helemaal bloot te liggen. Artrose in de pols kan ook veroorzaakt worden door een ontstekingsreactie in het gewricht, zoals bij reumatoïde artritis. Het kraakbeen wordt daardoor aangetast en raakt beschadigd. Meestal worden bij reumatoïde artritis beide polsen aangetast.

Verschijnselen

Pijn in de pols kan een belangrijke aanwijzing zijn dat het gewricht is aangetast door slijtage. Het gewricht kan minder goed worden bewogen, waardoor de handfunctie beperkt wordt. Ook kunnen er zwellingen en roodheid optreden. Bij sommige mensen is er bovendien een krakend geluid te horen als de pols bewogen wordt.

behandeling

De meeste mensen belasten de polsen niet zwaar. In de regel zal de artrose in dit gewricht zich dus maar heel langzaam ontwikkelen. Wel is het belangrijk om de spieren rondom het polsgewricht sterk en soepel te houden. Wanneer deze goed getraind blijven, zal het versleten gewricht minder pijnlijk aanvoelen. De fysiotherapeut zal starten met oefeningen om de spieren sterk te houden en de bewegelijkheid van de pols te verbeteren. Het dragen van een brace om de pols beschermt het gewricht van buitenaf. Daardoor kan de pijn aanzienlijk minder worden. Daarnaast zijn behandelmethoden zoals shockwave en EMTT mogelijk waarmee de pijn en beperking in veel gevallen en voor een groot deel kan worden weggenomen.