Piriformis klachten

Oorzaak

Een piriformisklacht kan ontstaan door een overbelasting door bijvoorbeeld sporten of een verkeerd belasting patroon. Een spierzwakte van andere heup- en bilspieren kan mogelijk ook een rol spelen in de overbelasting. Er is echter nog veel onduidelijkheid over de precieze oorzaak van deze klachten.

Verschijnselen

Bij pirifomisklachten voel je vaak pijn diep in de bil, met eventuele uitstraling naar de heup en (boven)benen. Verder kunnen de achterkant van de (boven) benen pijnlijk steken. Langdurige statische belasting zoals zitten/staan kan klachten verergeren. verder kun je tintelingen en doofheid voelen, vanuit de bil naar het been, die tot aan de voet kunnen doorlopen.

behandeling

Vermijd overbelasting, door de provocerende bewegingen/houdingen te voorkomen. De fysiotherapeut kan hierin adviseren. Door wel binnen de pijngrenzen te blijven bewegen verbetert de doorbloeding, wat een gunstig effect op herstel heeft. De fysiotherapeut kan de spierspanning verminderen door eventueel dry-needling en diepe massage technieken toe te passen. Daarnaast kan oefentherapie helpen gericht op het verminderen van spierspanning en pijn door bijvoorbeeld te rekken. Verder kunnen Shockwave therapie en EMTT het herstelproces bevorderen.