Impingement enkel

Oorzaak

Vaak is een enkel impingement het gevolg van verstuikingen in het verleden. Dit komt vooral veel voor bij voetballers. Deze enkel impingement ontstaat vaak aan de voorzijde van de enkel en wordt ook wel een anterieur (anterior) enkel impingement genoemd. Een enkel impingement aan de achterzijde van de enkel wordt ook wel een posterieur (posterior) enkel impingement genoemd. Dit kan veroorzaakt worden wanneer de voet extreem naar onderen geduwd wordt. Deze vorm komt veel voor bij balletdansers die veelvuldig op hun tenen moeten staan.

verschijnselen

De pijn speelt vooral op wanneer de voet volledig naar voren of naar achteren gebogen wordt. De pijn is, afhankelijk van de vorm van de enkel impingement, waarneembaar aan de voorzijde of achterzijde van de enkel. Tevens kan een zwelling rond de enkel ontstaan.

behandeling

Er zijn verschillende manieren om impingement te behandelen. Shockwave en EMTT kan in combinatie met oefentherapie helpen om de klachten te verminderen. Een echografisch onderzoek kan informatie geven over waar de oorzaak zit en waar de shockwave of EMTT behandeling moet plaatsvinden. Daarnaast is oefentherapie onder begeleiding van de (spot)fysiotherapeut mogelijk. Als de klachten ondanks dat blijven bestaan zal de huisarts aanvullend onderzoek overwegen. In veel gevallen zal dat bestaan uit het maken van een röntgen foto. Als er aanwijzingen voor zijn zal er een verwijzing volgen naar een orthopedisch chirurg.