Heup fractuur

Oorzaak

Een heupfactuur komt het meest voor bij oudere en bejaarde mannen en vrouwen door een val in eigen huis of op straat. Hierbij kunnen Osteoperose (botontkalking) en evenwichtsstoornissen ook een rol spelen.

Verschijnselen

Bij een heupbreuk heb je veel pijn in de heup. Je kunt niet meer kan staan (probeer niet om te gaan staan, om meer schade te voorkomen). Je kunt een heupbreuk ook herkennen aan standafwijkingen van een been. De voet hangt bijvoorbeeld naar buiten gedraaid. Bovendien kan het been waar het om gaat korter lijken dan het andere.

Behandeling

Bij een gebroken heup wordt meestal gekozen om met een operatie de gebroken heup weer aan elkaar te zetten. Soms wordt een prothese in de heup geplaatst. Dit komt vaker voor bij ouderen waarbij de heup ook slijtage vertoont. Bij jonge mensen met een gebroken heup wordt vaak gekozen voor schroeven of pinnen.

Na de operatie heb je fysiotherapie nodig. Deze therapie zal in het ziekenhuis gegeven worden en is bedoeld om weer te leren lopen met behulp van krukken. Wanneer je weer thuis komt zal de fysiotherapeut je met name verder helpen om op de juiste en snelste manier weer volledig thuis te functioneren. Wanneer je merkt dat het herstel niet doorzet en je beperkt blijft in je bewegingen en dagelijks functioneren, is het heel belangrijk dat je meteen aan de bel trekt bij je fysiotherapeut.

Eventueel kunt je je in een later stadium, wanneer je wat zelfstandiger wilt gaan trainen, aanmelden bij een Fysio Fitness die samenwerking met de fysiotherapeuten zodat er op een verantwoorde manier wordt getraind.