Syndroom van De Quervain

Oorzaak

De ziekte van De Quervain ontstaat door een irritatie of ontsteking in de peesschede. Dit is een met vloeistof gevuld buisje dat een pees omhult. Het kan ook zijn dat de pezen te weinig ruimte hebben in de peesschede en dat de klachten hierdoor ontstaan. De oorzaak van de ziekte van De Quervain is meestal een overbelasting, doordat een zelfde beweging die telkens opnieuw herhaald wordt. Dit zorgt voor een overreactie ter plaatse waardoor de ontsteking van de peesschede ontstaat. Mensen met reuma hebben meer kans op het ontwikkelen van deze aandoening.
Wanneer de klachten ernstig zijn of niet verbeteren, kan een operatie nodig zijn. Deze operatie wordt meestal poliklinisch verricht. Tijdens de operatie wordt het omhulsel van de gezwollen pezen opengesneden.

Verschijnselen

De symptomen beginnen vaak met een doffe, branderige pijn aan duimzijde van de pols. Als de ontstekingsreactie verder toeneemt, blijft de pijn niet meer beperkt tot de pols, maar zal deze zich uitbreiden richting onderarm en duim. Bij bewegen van de duim neemt de pijn toe en hoor je soms een krakend geluid. Door de toename van pijn merk je dat je minder kracht in je duim krijgt. Je kunt zelf een inschatting maken of je de Ziekte van de Quervain hebt. Vouw je duim in de handpalm terwijl je een vuist maakt. Als nu de hand bewogen wordt richting de pink neemt de voor jou herkenbare pijn toe.

Behandeling

In onze praktijk doen wij meestal een echografie om de ernst van de peesonsteking te bepalen. Afhankelijk van de ernst en duur van de klachten zal eerst geprobeerd worden een operatie te voorkomen. Dat kan door een afneembare spalk om pols en duim. Ook met Shockwave therapie of EMTT kan soms een operatie kan worden voorkomen. De shockwave therapie of EMTT is vooral gericht op het verminderen van de pijn en het versnellen van het herstel. Daarnaast wordt oefentherapie gegeven. Onder begeleiding van de therapeut houd je hiermee controle op het herstelproces. Toch is er in sommige gevallen helaas een operatie noodzakelijk.