Verzakking

Oorzaak

Een verzakking is vaak het gevolg van overmatig persen bij bijvoorbeeld continue verstopping (obstipatie) of ten gevolge van één of meerdere bevallingen. Daarnaast kan de kans op het krijgen van een verzakking vergroten bij het beoefenen van een intensieve sport of het hebben van zwaar werk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld trampolinespringen of werk waarbij veel getild en gebukt moet worden. Tot slot kunnen sommige vormen van bindweefselziektes zorgen dat de bekkenorganen onvoldoende steun hebben en gaan verzakken.

Verschijnselen

Bij een verzakking horen klachten als een zwaar of moe gevoel in de onderbuik, onderrug of bekkenbodem. Dit gevoel wordt vaak erger in de loop van de dag. Soms voelt het alsof er een balletje op de bekkenbodem rust. Dit balletje kan soms ook zichtbaar zijn in de vagina. Afhankelijk van het orgaan dat is verzakt kunnen er plas-, seksuele of ontlastingsproblemen ontstaan. Zo kan het zijn dat er urine-incontinentie optreedt of dat plassen juist moeizaam gaat. Ook kan er obstipatie of verlies van ontlasting ontstaan ten gevolge van een verzakking. Tot slot kan een verzakking leiden tot pijnklachten in de onderbuik bij gemeenschap of kan er sprake zijn van geluidvorming (vaginale winden) of urineverlies tijdens seksualiteit.

Behandeling

Verzakkingklachten worden begeleid door de bekkenfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het bekkengebied. De eerste ontmoeting bestaat altijd uit een vraaggesprek, waarin al uw klachten worden besproken. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek, waarbij het mogelijk is om inwendig te testen of er sprake is van een verzakking. Uiteraard gebeurt dit altijd in goed overleg met de patiënt. De behandeling zal bestaan uit bekkenbodemtraining en goed leren omgaan met buikdruk, zoals bij tillen, bukken of springen. Ook zullen eventuele problemen omtrent plassen, ontlasten of seksualiteit worden behandeld.

Belangrijk:

De bekkenfysiotherapeut kan u ook begeleiden rondom verzakkingoperaties of een baarmoederverwijdering. Als het mogelijk is, kunt u al voor de operatie starten met bekkenfysiotherapie. Om de kans van slagen van de operatie te vergroten wordt bekkenfysiotherapie zeer aangeraden. Indien nodig is samenwerking met de uroloog of gynaecoloog mogelijk.