Verkalking van de kniepees

Oorzaak

De pijn in de knie kan plotseling of geleidelijk ontstaan. Het kan komen door overbelasting bij veel herhaaldelijke bewegingen of juist bij een explosieve kracht. De voetenstand kan ook bepalend zijn voor eventuele irritaties en ontsteking in de knie. Dit kan tot ernstige pijnklachten leiden, waarschijnlijk als gevolg van kalk in de slijmbeurs/pees.

verschijnselen

De verkalking kan een zeurende/scherpe pijn rondom de knie en uitstraling geven door het been. Om de diagnose te ondersteunen kunnen wij van de knie een echografie maken. Hiermee kunnen wij een aantal zaken uitsluiten, waaronder een ruptuur of scheuring. Op de echo kunnen wij goed zien of het daadwerkelijk om een verrekking/scheurring en of overbelasting gaat, of dat het wellicht een ernstigere blessure is.

behandeling

Vroeger moest er een operatie aan te pas komen om spierverkalkingen te verhelpen. Tegenwoordig kan dit van buitenaf door middel van shockwave en EMTT. Met deze behandelingen is het mogelijk om de verkalking te laten verdwijnen. Aan het lokaliseren van de verkalking gaat meestal een echografie vooraf. Of met shockwave of EMTT de aandoening te verhelpen is, is van veel factoren afhankelijk. Het is in ieder geval nodig om met oefentherapie weer volledige functionaliteit van de knie terug te krijgen. De beweging van de knie is immers al lange tijd niet goed. Na de oefentherapie wordt vaak aangeraden om zelfstandig te gaan trainen en om fysio fitness te gaan beoefenen.