Triggerfinger

Oorzaak

De oorzaak van een triggerfinger is niet altijd duidelijk. De aandoening ontstaat meestal door zware/overmatige inspanning of abnormaal gebruik van de hand. Wel kan de aandoening vaker voorkomen bij patiënten met reuma, jicht en suikerziekte.

Verschijnselen

Doordat de pees niet meer soepel kan bewegen ervaar je een zogenaamde triggering. De pees blijft hangen waardoor buigen en strekken moeilijk verloopt. In ernstige gevallen blijft de vinger in een bepaalde stand staan. Strekken lukt dan alleen met hulp. Je moet kracht uitoefenen om de verdikking terug te laten schieten, en vaak hoor je daarbij ook een klikkend geluid. De zwelling is voelbaar door erop te drukken. Als je de vinger dan buigt, doet dit pijn.

Behandeling

De behandeling bestaat soms uit het geven van een injectie met corticosteroïden. Dit kan helpen de zwelling te verminderen. Als de klachten aanhouden, kan door middel van een operatie de peesschede verruimd worden. Met een echografie kan de triggerfinger in beeld gebracht worden. Met de echo kun je zien dat er een verdikking is van de buigpees in de peeskoker. Door de echo is de behandeling beter af te stemmen op je klachten. Behandeling door middel van handtherapie of shockwave kan het herstel verder versnellen.