Spierscheuring elleboog

Oorzaak

Diverse factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een spierscheuring. Een spierscheuring kan te maken hebben met een acuut moment zoals een verkeerde beweging of overbelasting door bijv. eenzijdige trainingsvormen. Er kan verder sprake zijn van een spierverkorting of een andere blessure aan het bewegingsapparaat.

Verschijnselen

Een spierscheuring kenmerkt zich door een plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Binnen 24 tot 48 uur kan er soms een bloeduitstorting te zien zijn. Er is vaak sprake van een stijfheid op de getroffen plek en verlies van spierkracht. Bij een hamstring spierscheuring is het buigen van de knie pijnlijk en moeilijk. Bij een kuit spierscheuring is het op de tenen staan moeilijk.

Behandeling

Koel gelijk met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten. Koude vermindert het bloeden van beschadigde bloedvaten omdat ze erdoor samentrekken. Omdat de zwelling gewoonlijk al binnen enkele seconden na de blessure komt opzetten, moet zo snel mogelijk met koelen worden begonnen. Zorg dat het lichaamsdeel niet beweegt of gebruikt wordt om op te steunen. Rust is noodzakelijk omdat doorgaan met trainen en andere activiteiten de blessure alleen maar erger kunnen maken. Ga altijd even naar je fysiotherapeut die kan bepalen hoe hevig je blessure is en je advies kan geven over het verdere verloop. Meestal kan na 48 uur weer voorzichtig aan het herstel worden gewerkt, door de spier aan te spannen en te rekken. Ga daarbij voorzichtig te werk en stop zodra je pijn ervaart. Het is verstandig om na de blessure te starten met een oefenprogramma. Met een oefenprogramma worden de spieren zodanig versterkt, dat zij weer volledig te belasten zijn.