Slijmbeursontsteking

Oorzaak

De slijmbeurs kan door meerdere oorzaken geïrriteerd raken. Bijvoorbeeld door overbelasting door te langdurig lopen, een andere manier van lopen door klachten in de heup, knie of bekken of het liggen op de aangedane zijde bij een slecht of te hard matras.

Een val op de heup kan een lokale bloeding in de slijmbeurs veroorzaken. Het bloeden is niet ernstig, maar de slijmbeurs kan als reactie daarop ontstoken raken. De ontsteking zorgt ervoor dat de slijmbeurs in de loop van de tijd verdikt raakt.

Verschijnselen

De klachten bij een slijmbeursontsteking zijn vaak passend bij een ontstekingsreactie in de vorm van pijn, roodheid en bewegingsbeperking door zwelling.
Wanneer de slijmbeurs dieper gelegen is, zoals bijvoorbeeld in de schouder, kan deze zwelling niet zichtbaar zijn maar wel bewegingsbeperking geven.

Behandeling

Het eerste advies bij een slijmbeursontsteking is rust, meestal gaat de klacht vanzelf over. De tijd dat de ontstekingsreactie duurt is doorgaans 3 á 6 weken. Bij acute aandoening kan koelen verlichting geven. Bij een langer bestaande slijmbeursontsteking is oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut hulpvol. De therapeut kan voor de zekerheid een echografisch onderzoek uitvoeren om de ontsteking te bevestigen en een evt. onderliggend veroorzakend probleem in kaart te brengen. Daarnaast kan EMTT je herstel bevorderen.