Slijmbeursontsteking

Oorzaak

De slijmbeurs kan door meerdere oorzaken geïrriteerd raken. Bovenhandse werkzaamheden kunnen een oorzaak zijn, net als een toegenomen belasting bij bijv. sporten. Je kunt ook een slijmbeursontsteking oplopen door een klein ongeval, zoals een val. Hierdoor kunnen direct klachten ontstaan: een acute slijmbeursontsteking. Bij oudere mensen zijn spieren en pezen vaak kwetsbaarder. Er ontstaan eerder scheurtjes die moeilijker genezen dan bij jongere mensen. Hierdoor wordt het spieroppervlak onregelmatig en kan de slijmbeurs sneller geïrriteerd raken.

Verschijnselen

De klachten bij een slijmbeursontsteking ontstaan vaak geleidelijk en in sommige gevallen acuut. Je kunt de klachten merken het aan pijn rond het schoudergewricht bij heffen en draaien van de arm. Het kan uitstralen naar de elleboog of nek. Ook het liggen op de arm kan pijnlijk zijn. De aangedane slijmbeurs is vaak gezwollen en pijnlijk. Het kan even duren voor de ontsteking en de klachten afzakken.

Behandeling

Bij een slijmbeursontsteking heeft de schouder wat meer rust nodig voor een langere tijd. Om stijfheid te voorkomen wordt het afgeraden om de schouder geheel te ontzien. Oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut kan zinvol zijn. De fysiotherapeutische behandeling kan verder bestaan uit mobilisaties of manuele therapie. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de schouder, maar ook naar de bovenrug en nek. Soms kan er aanvullend een echo gemaakt worden om de schouder aan de binnenkant te bekijken. Daarnaast kun je je laten behandelen met EMTT. Deze nieuwe behandelmethode heeft vaak een goed effect op het verminderen van pijnklachten. Om ook op de lange termijn actief te blijven, kun je je oefenschema voortzetten bij de fysio fitness.