Schouderluxatie

Oorzaak

Een schouder uit de kom kan ontstaan door:

-een ongeluk, zoals een val

-extreme lenigheid (hypermobiliteit)

-een combinatie van deze twee

Verschijnselen

Wanneer je schouder uit de kom schiet merk je dit meteen doordat je pijn hebt en je schouder er anders uit ziet. Ook kun je tintelingen of doofheid in arm of hand ervaren. Het is verstandig om naar een dokter of naar het ziekenhuis te gaan voor een repositie: het terugzetten van de kop in de kom. Soms is er aanvullend onderzoek nodig zoals een röntgenfoto, echo of onderzoek van de zenuwen rondom de schouder.

Behandeling

Na het terugzetten van de kop in de kom is het verstandig om even wat rustiger aan te doen dan normaal. Soms is het nodig om kortdurend een mitella te dragen. Absolute rust is niet nodig: je mag je arm proberen te bewegen zonder zware belasting. Dit is goed voor het herstel. Als bewegen moeilijk of pijnlijk blijft kan fysiotherapie helpen. De behandeling bestaat o.a. uit advies over het opbouwen van je activiteiten en oefentherapie. Door het doen van oefeningen train je je schouderspieren. Hierbij is het streven om zoveel mogelijk functionele dingen te trainen, dus bewegingen die je nodig hebt in je dagelijks leven of voor het uitvoeren van je werk of sport.

Regelmatig hebben mensen na een schouderluxatie last van bewegingsangst. Het is belangrijk om hier iets mee te doen zodat je weer vertrouwen krijgt in je schouder. Ook hierbij kan de fysiotherapeut je helpen. Vaak is het verstandig om na een schouderluxatie je schouderspieren (en de rest van je lijf) te blijven trainen. Dit kan bij ons in de fysio fitness.