Schouderklachten RCRSP

Oorzaak

De rotator cuff is een verzamelnaam voor vier belangrijke spieren in de schouder. Deze spieren zorgen voor stabiliteit en voor beweging. Overbelasting, inactiviteit of andere schouderaandoeningen kunnen leiden tot irritatie van de rotator cuff. Je kunt op elke leeftijd een blessure aan je schouder krijgen. De oorzaak, de ernst en het verloop van de blessure zijn vaak wel afhankelijk van je leeftijd en de ernst van de klacht. Je klachten kunnen acuut zijn ontstaan, maar kunnen ook al langere tijd sluimerend aanwezig zijn.

Verschijnselen

Mensen met schouderklachten hebben vaak last van het heffen of draaien van de arm. Ook kunnen er beperkingen ontstaan bij het uitvoeren van je werk of sport. De pijn is eerst af en toe aanwezig, later vaak meer constant. Ook 's nachts kunnen schouderklachten erg vervelend zijn, omdat je pijnklachten kunt hebben bij het liggen op de zij of bij het omdraaien.

Behandeling

De fysiotherapeutische behandeling bestaat uit oefentherapie, aangevuld met mobilisaties of manuele therapie. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de schouder, maar ook naar de bovenrug en nek. Daarnaast kan een shockwave of EMTT behandeling een mogelijkheid zijn om het herstel te bevorderen. Een operatie aan de schouder is vaak niet effectiever dan fysiotherapie. Als de klachten onverhoopt langere tijd blijven bestaan zal de huisarts aanvullend onderzoek overwegen.