Runnersknee | Heb je last van de buitenkant van je knie?

Oorzaak

De oorzaak van een lopersknie is meestal overbelasting. Een punt dat bijzonder veel belasting te verduren krijgt tijdens het hardlopen, bevindt zich langs de buitenkant boven de knie, aan een knobbel van het bovenbeen. Over deze knobbel loopt de tractus iliotibialis (ITB), een peesplaat die zich aan de buitenzijde van het bovenbeen bevindt (vanaf het bekken tot aan de knie). Door de voortdurende buig- en strekbewegingen van het kniegewricht bij het hardlopen ontstaat er druk en wrijving aan de knobbel. Wanneer die druk en wrijving te sterk worden, raakt de tractus iliotibialis geïrriteerd en ontstaat na een tijdje een lopersknie.

De lopersknie is dus een teken van overbelasting en hangt af van verschillende factoren. Daartoe behoren vooral de trainingsintensiteit, looptechniek, de ondergrond en de individuele anatomische kenmerken.

Verschijnselen

Een runnersknee geeft doorgaans hevige, stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Soms is de knie zelfs gezwollen, rood en warm. Wat begint met een irritatie, groeit al snel uit tot een pijnlijk probleem als je blijft hardlopen: De kniepijn tijdens het hardlopen kan zich uitbreiden naar pijn bij dagelijkse belasting zoals de trap op lopen. In het ergste geval doet elke stap pijn.

Behandeling

In eerste instantie is het belangrijk om alert te zijn op de lichaamssignalen, en niet "maar door de pijn heen te lopen". Volledige rust is helaas ook niet de oplossing. Het is van belang de belasting aan te passen aan wat kan. Ter diagnostiek kan aanvullend op algemeen onderzoek een echo gemaakt worden. De behandeling van de (sport)fysiotherapeut bestaat met name uit oefeningen. Daarnaast kan de behandeling aangevuld worden ter ondersteuning van herstel met Shockwave therapie en/of EMTT.