Roeierspols

Oorzaak

De roeierspols kan ontstaan bij mensen die regelmatig hun polsen met kracht gebruiken. Dit hoeven niet alleen roeiers te zijn. Bij een roeier is de oorzaak van deze blessure meestal overbelasting van de pees door kou, verkramping door moeilijk water, of door een verkeerd afgestelde boot of riemen. Ook kan de pees overbelast raken door een verkeerde techniek.

Verschijnselen

Als je een roeierspols hebt voel je pijn bij het bewegen van je pols of duim. Daarnaast kunt je een krakend gevoel ervaren als je je pols of duim beweegt. Ook is de pols vaak opgezwollen, meestal bevindt de zwelling zich aan de duimzijde.

Behandeling

Vaak is het erg lastig om de diagnose roeierspols met zekerheid te stellen. Om de diagnose te ondersteunen en de exacte locatie van de ontsteking vast te stellen wordt er een echografie gemaakt. De handfysiotherapeut(e) zal in veel gevallen een spalk aanmeten. Bij ons in de praktijk hebben we echter ook hele goede resultaten met het behandelen van deze klacht door middel van shockwave therapie of EMTTDe behandelingen zijn gericht op pijnvermindering en versnelling van het herstel. Daarbij is het wel van belang om oefeningen te doen onder begeleiding van de fysiotherapeut.