Peesschede ontsteking

Oorzaak

Mogelijke oorzaken van peesschede ontsteking zijn bewegingen die je vaak achter elkaar herhaalt. Bijvoorbeeld bij intensief computergebruik. Een ontsteking kan ook veroorzaakt worden doordat een pees ruw is geworden door een eerdere ontsteking. De peesschede kan als reactie opzwellen en ontsteken.

Verschijnselen

Een ontsteking aan een peesschede veroorzaakt allereerst pijn en irritatie. Je voelt een pijnlijke plek en er ontstaat een (zeer) warme, gezwollen, rood gebied boven de pees. Het rode gedeelte is gevoelig voor aanraking. Het gewricht waar de pees aan bevestigd is, is moeilijk te bewegen. Je hebt last van stijfheid en in sommige gevallen hoor je bij het bewegen van de pees een zacht gekraak of geknisper. Dit geluid wordt 'crepitus' genoemd.

Behandeling

In onze praktijk zijn er goede resultaten geboekt bij het behandelen van peesschede ontstekingen. We maken daarvoor soms eerst een echografie om de locatie van de ontsteking exact te bepalen. De behandeling stemmen we daarop af. Met behulp van oefeningen onder begeleiding van de fysiotherapeut werk je aan herstel. Ook behandelmethoden zoals EMTT of shockwave kunnen worden ingezet. De functie van de pols zal dan weer terugkeren zodat je je dagelijkse werkzaamheden weer spoedig op kunt pakken.