Peesonsteking knie

Oorzaak

De knie is een gewricht dat in verhouding veel belast wordt. Daarom zal de kans op een peesontsteking in de knie ook groter zijn. Bij een peesontsteking in de knie gaat het om een ontstoken pees zoals de hamstring, quadriceps en patellapees. De oorzaken van een peesontsteking zijn nog niet helemaal duidelijk, in veel gevallen is de oorzaak gelegen in overmatig gebruik of overbelasting. Lichamelijke factoren, zoals een beenlengteverschil, overgewicht of een voetafwijking, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van een peesontsteking. Daarnaast spelen minder stabiele gewrichten of osteoporose soms een rol, vooral bij mensen boven de veertig.

Verschijnselen

Een peesontsteking veroorzaakt pijn en irritatie rondom de knie. Daarnaast kan er ook een gezwollen, rode zone ontstaan boven de ontstoken pees en kan de plek warm aanvoelen. Je hebt pijn tijdens het bewegen van de knie, er is sprake van stijfheid en in sommige gevallen is er gekraak of geknisper te horen tijdens het bewegen.

behandeling

Peesontsteking als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke pees in eerste instantie rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage. In een later stadium is het van belang om de pees middels gedoseerde belasting/oefeningen te versterken.

Met echografie is het mogelijk de pezen goed in beeld te brengen en in het bijzonder schade aan de weefsels. Bewegende beelden kunnen opgenomen worden zodat het dynamische gedrag van pezen beoordeeld kan worden. Gefocusseerde Shockwave en/of EMTT kan ondersteuning bieden bij onvoldoende herstel.