Peesonsteking

Oorzaak

Klachten aan de elleboog kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan. Vaak ontstaan deze klachten door veel herhaaldelijke bewegingen. Hierdoor worden pezen extreem belast en ontstaat er een irritatie. Dit geeft dan een stekende en zeurende pijn en kan uitstraling geven naar de vingers. Bij twijfel over een scheuring/verrekking of geleidelijke overbelasting gebruiken wij altijd ter ondersteuning van de diagnose de echografie. Hiermee kunnen wij een aantal zaken uitsluiten, waaronder een ruptuur of scheuring. Op de echo kunnen wij goed zien of het daadwerkelijk gaat om scheuring/verrekking, overbelasting alleen of dat het wellicht een ernstigere blessure is.

verschijnselen

Vaak ontstaan deze klachten door veel herhaaldelijke bewegingen. Hierdoor worden pezen zwaar belast en kan er een irritatie ontstaan. Dit geeft dan een stekende en zeurende pijn en kan uitstraling geven naar de vingers.

behandeling

Peesirritatie als gevolg van overmatig gebruik of overbelasting van een spiergroep gaat meestal over door de pijnlijke pees in eerste instantie rust te geven en te koelen. Soms verminderen de klachten ook na het innemen van ontstekingsremmers of door een massage. In een later stadium is het van belang om de pees middels gedoseerde belasting/oefeningen te versterken.

Met echografie is het mogelijk de pezen goed in beeld te brengen en te beoordelen hoe hevig de irritatie is. Bewegende beelden kunnen opgenomen worden zodat het dynamische gedrag van pezen beoordeeld kan worden. Gefocusseerde Shockwave en/of EMTT kan ondersteuning bieden bij onvoldoende herstel.