Ontlastingsverlies

Oorzaken

Meestal is ontlastingsverlies het gevolg van beschadiging aan de anale kringspier (anus). Dit kan bijvoorbeeld komen door een opgelopen scheur in de anus tijdens de bevalling of door continu hard persen bij herhaaldelijke verstopping (obstipatie). Daarnaast kan de anale kringspier zijn verslapt door de overgang (menopauze) of door ouderdom. Ook kan het zijn dat iemand aandrang voor ontlasting niet meer voelt, waardoor men geen prikkel krijgt om naar het toilet te gaan. Een andere veel voorkomende oorzaak is het hebben van een (endeldarm)verzakking. Vaak blijft er dan ontlasting achter in de endeldarm, die op enig moment plotseling wordt uitgescheiden. Tot slot kunnen neurologische aandoeningen of darmziekten zoals een beroerte of colitis ulcerosa leiden tot ongewild verlies van ontlasting.

Verschijnselen

De klachten die kunnen voorkomen bij ontlastingsverlies zijn het niet kunnen ophouden van de ontlasting, geen controle hebben over de aandrang, aandrang voor ontlasting niet voelen en het verlies van vocht of slijm uit de anus. Daarnaast kan er jeuk of irritatie rondom de anus optreden of kan er onvoldoende controle over windjes zijn.

Behandeling

Ontlastingsverlies heeft een grote impact op de kwaliteit van leven. Door onzekerheid over luchtjes kan het soms zo erg zijn dat iemand de deur niet meer uit durft. Blijf niet met uw probleem rondlopen, overwin uw gêne en vraag de (bekken-) fysiotherapeut om hulp.
De behandeling start met een uitgebreid vraaggesprek om te achterhalen wat de klachten precies zijn. Meestal wordt er een ontlastingsdagboek bijgehouden om meer inzicht te krijgen in uw ontlastingspatroon. Verder onderzoek wordt altijd in overleg uitgevoerd. De behandeling bestaat uit toiletadviezen en waarschijnlijk uit oefeningen gericht op het leren voelen en besturen van de bekkenbodemspieren, met name de anale kringspier.