Nieuwe heup

Oorzaak

De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een nieuwe heup is artrose. De afgelopen jaren krijgen patiënten met artrose van de heup steeds vaker een heupprothese. Deze stijging heeft te maken met het ouder worden en langer actief blijven van de bevolking. Er is sprake van verminderde kwaliteit van het kraakbeen in uw heupgewricht. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam aangemaakt wordt.

verschijnselen

Bij toename van artrose worden de heupklachten langzaam voelbaar en worden steeds erger. Pijnklachten worden vaak ervaren in de lies en bilstreek en kunnen uitstralen in het bovenbeen tot de knie. De pijnklachten kunnen verergeren door activiteiten zoals traplopen, wandelen en opstaan uit een stoel.
De heup beweegt minder soepel en geeft ook vaak pijn bij het starten van een beweging na rust. Daarnaast kan er sprake zijn van spierkrachtvermindering en vermoeidheid. Als de klachten te fors zijn en niet meer afnemen met oefeningen kan een heupprothese een oplossing bieden.

behandeling

Na de operatie helpt de fysiotherapeut je door middel van oefeningen zo snel mogelijk weer mobiel te krijgen en kracht en de beweeglijkheid van de heup weer op peil te brengen.