Ischias

Oorzaak

Ischias betekent dus dat er klachten zijn, maar waar de klachten precies door komen is niet altijd bekend. Ischias ontstaat door 'druk' op de zenuw. Dit kan komen door een zwangerschap of bevalling, door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of een verkrampte bilspier. Vaak is de oorzaak onduidelijk en gaat de pijn vanzelf weer weg. Heel zelden wordt ischias veroorzaakt door hernia of een tumor.

Verschijnselen

De pijn is vaak stekend of branderig. Soms zijn er pijnscheuten waardoor het moeilijk is om rechtop te staan. Ook al kan de pijn hevig zijn, het is bijna nooit zo dat de zenuw blijvend beschadigd is. Meestal gaat de pijn vanzelf over. De pijn treedt plotseling op en 'schiet' daarbij van boven naar beneden. Daarbij kunnen ook andere klachten optreden zoals een branderig gevoel, spierzwakte, een verdoofd gevoel of tintelingen in been, voet of tenen. Ook kan er spierkramp bij voorkomen.

Behandeling

Je kunt veel zelf doen aan ischias. Sommige mensen hebben baat bij het koelen, verwarmen of masseren van het pijnlijke gebied. Het is daarnaast belangrijk om te proberen in beweging te blijven, een beetje pijn kan daarbij geen kwaad, maar bij ernstige pijn kan de huisarts advies geven. Verder is het verstandig om niet te zwaar te tillen. Vaak geeft de huisarts een verwijzing voor oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Ook kan een EMTT behandeling worden overwogen. Blijf wel in beweging als de therapie afgesloten is. Dit kan bijv. bij Fysio Fitness Beilen.