Fascitis plantaris / hielspoor

oorzaak

Het kan ontstaan door veel herhaaldelijke beweging, hierdoor ontstaat er een irritatie. Ook kan de kwaliteit van de pees achteruitgaan. Dan spreken we van een fasciopathie waarbij er een degeneratieve afwijking ontstaat in het peesblad. Factoren als overgewicht en doorzakking van de voet kunnen de kans op het ontstaan van deze klachten vergroten.

verschijnselen

De kenmerkende klacht bij een fasciitis plantaris of hielspoor is een schietende en zeurende pijn onderaan de hiel. Voornamelijk bij de eerste stappen 's morgens of na een tijdje te hebben stilgezeten, is de pijn het ergst.

behandeling

Er zijn veel manieren om de pijnklachten te lijf te gaan, shockwavetherapie evt. in combinatie met EMTT kan het herstel bevorderen. Meestal nemen de klachten na een aantal behandelingen al af. Vooraf aan de shockwave of EMTT behandelingen kan een echografisch onderzoek verricht worden om de aard van de klacht te bepalen en evt. andere oorzaken uit te sluiten. Het kan zinvol zijn om in het herstel traject samen met een podoloog zooltjes te laten aanmeten voor een blijvend en preventief effect. Hiervoor werken wij samen met de podologen Stadtmüller.