Hamstring verrekking

Oorzaak

Het grootste risico op een verrekking van de hamstrings loop je bij sporten waarbij je te maken hebt met een plotselinge inspanning in kracht of snelheid. Denk daarbij aan voetbal, sprongsporten, racket sporten en atletiek. Een hamstring blessure kan ook ontstaan bij langdurige, zware belasting zoals sporten waarbij de (loop)beweging veelvuldig en gedurende lange tijd wordt herhaald. Denk aan het trainen voor een marathon of een triatlon.

Verschijnselen

Bij een verrekking van de hamstring kun je last hebben van pijn en een stijf gevoel. Er is geen sprake van krachtsverlies.

De mate van de ernst van de spierscheur wordt uitgedrukt in graden: graad 1, 2 of 3. Graad 1 is een milde blessure. Er is een lichte verrekking en geen krachtsverlies. Graad 2 is een matige spierscheuring waarbij krachtsverlies optreedt. Graad 3 is een forse blessure: een totale ruptuur van de spier.

Behandeling

Bij het verrekken van de hamstring is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Over het algemeen zijn de klachten na ongeveer een week volledig verdwenen. Vanaf een dag of 2 na het oplopen van de blessure is kun je gaan bewegen, waarbij explosieve en verende bewegingen vermeden moeten te worden. Om het herstel te versnellen kun je bij je fysiotherapeut terecht voor tips, adviezen en oefeningen.