Achillespees ruptuur

Oorzaak

Bijna altijd is er bij een ruptuur een snelle en plotselinge actie aan vooraf gegaan. Meestal ontstaat deze blessure tijdens het sporten of tijdens andere zware belasting. Het is ook mogelijk dat een peesruptuur ontstaat bij lichtere activiteiten. Vaak was er dan al sprake van een slechte conditie van de pees. Dit noemen we degeneratie van het pees weefsel. Een achillespeesruptuur treedt meestal op bij mannen tussen de dertig en veertig jaar, die met enige regelmaat sport beoefenen. Verder wordt het risico op een achillespeesruptuur onder andere bepaald door:

-gebruik van bepaalde medicatie zoals corticosteroiden

-aanwezigheid van andere ziektes (bijv. reuma)

-vermoeidheid

-onvoldoende getraindheid

Verschijnsel

Bij een achillespeesruptuur ontstaat hevige pijn laag achter op de kuit of enkel, die erger of vergelijkbaar is met de pijn bij een spierscheur. Er is sprake van krachtsverlies en lopen niet of nauwelijks meer. Wanneer de achillespees volledig gescheurd is, is het bewegen van de voet naar beneden niet meer mogelijk. Bij een gedeeltelijke scheur is dit nog wel mogelijk, maar zal dit erg pijnlijk zijn.

behandeling

Bij een ruptuur is een onderzoek bij een arts nodig. Deze zal na onderzoek een advies geven met betrekking tot de behandeling: opereren of een gipsspalk of tape. De behandeling met een gipsspalk of tape wordt een conservatieve behandeling genoemd. Bij zowel de conservatieve als de operatieve behandeling is een nabehandeling belangrijk.

Doorgaans komt het er op neer dat je onderbeen en enkel eerst enkele weken door een tape, bandage of gips gesteund zullen worden en dat je geleidelijk aan het been steeds meer mag gaan bewegen en belasten. Het is verstandig om het bewegen en belasten op te bouwen onder begeleiding van een fysiotherapeut. Globaal kun je in tien tot twaalf weken nagenoeg weer normaal lopen en kan een eventuele sporttraining in de periode daarna langzaam hervat worden. Het totale herstel kan wel 6 maanden duren, afhankelijk van de eisen die aan de achillespees gesteld worden.

Mocht het herstel na een operatie ingreep stagneren, dan zijn er ook nog andere behandelopties mogelijk. We hebben goede resultaten met de shockwave en EMTT behandelingen. Met deze behandelingen wordt het herstel gestimuleerd.