Dupuytren

Oorzaken

Het is onbekend hoe Dupuytren ontstaat, maar het heeft deels een genetische oorsprong; ongeveer een kwart van de mensen met Dupuytren heeft een familielid met dezelfde aandoening. In sommige gevallen kan Dupuytren ontstaan na een letsel of operatie aan de hand; deze vorm geeft over het algemeen een milde vorm en vrijwel altijd enkel aan de geblesseerde/geopereerde hand.

Verschijnselen

Een contractuur van Dupuytren herkent u aan deze verschijnselen: Er ontstaan stugge, soms pijnlijke knobbels en strengen in 1 of beide handpalmen. De strengen lopen van uw handpalm naar uw vingers, vooral de ringvinger en pink. Dit kan zo blijven of met de jaren erger worden. Of dit gebeurt en hoe snel verschilt per persoon.  De strengen kunnen na jaren steeds verder samentrekken (korter worden). Uw handpalm en vingers kunnen hierdoor krom trekken. Het lukt dan niet meer uw handpalm en vingers helemaal te strekken. U merkt bijvoorbeeld dat u uw hand niet meer plat op tafel kunt leggen. Het gewrichtskapsel om de gewrichten van de vingers verschrompelt. Uw vingers worden stijf.

behandeling

Deze aandoening is goedaardig en het beloop is moeilijk te voorspellen. Wanneer er echter belemmeringen ontstaan in het bewegen of tijdens het dagelijks leven en uitvoeren van handelingen, is het raadzaam iets aan de klachten te doen. Het is belangrijk de handen zo beweeglijk en functioneel mogelijk te houden. Hierbij kan handtherapie helpen of een shockwave behandeling.