Chronische lage rugklachten

Oorzaak

Tweederde van de Nederlanders lijdt aan een vorm van rugpijn. Over het algemeen kun je zeggen dat lage rugpijn met uitstraling het gevolg is van druk of beklemming van een zenuw vanuit de wervelkolom. Er is vaak geen duidelijk aantoonbare oorzaak van de pijn. Lage rugpijn kan ontstaan door een slechte houding, verkeerd zitten (bijvoorbeeld achter de computer), het tillen van een zware last (vertillen). Ook artrose aan de wervelkolom kan chronische pijnklachten geven.

Verschijnselen

De klachten bij chronische lage rugpijn verschillen en hangen af van de oorzaak. Lage rugklachten kunnen plotseling of langzaamaan ontstaan, de pijn zit tussen de onderste ribben en bilplooien en kan uitstralen naar billen en/of benen. De pijn kan ervoor zorgen dat je minder (goed) beweegt.

Behandeling

Chronische lage rugpijn kan het beste behandeld worden door de algehele- en lichamelijke conditie te verbeteren. Dit kan door oefentherapie. Op een doordachte manier leer je verschillende oefeningen onder begeleiding van de therapeut uit te voeren. Ook een EMTT behandeling kan hieraan bijdragen. Je gaat je beter voelen en bewegen gaat makkelijker. Het is wel van belang om ook nog in beweging te blijven als de therapie afgesloten is. Dat betekent bijvoorbeeld sporten of fitnessen.