Carpaal tunnel syndroom

Oorzaak

Het carpaal tunnel syndroom wordt veroorzaakt doordat de pezen rondom de middelste handzenuw opgezwollen zijn. Dit kan het gevolg zijn van veelvuldige en herhaaldelijke bewegingen van de hand. Ook zwangerschap, overgewicht en suikerziekte zijn bekende risicofactoren voor het ontwikkelen van het carpaal tunnel syndroom. De klachten treden ook wel eens op aan het begin van de overgang. Het carpaal tunnel syndroom kan ook het gevolg zijn van een andere aandoening, zoals bijvoorbeeld suikerziekte, een traag werkende schildklier of reuma. Uiteraard is het dan van belang dat je daarvoor zo goed mogelijk wordt behandeld.

Verschijnselen

Bij het carpaal tunnel syndroom heb je vaak een doof en tintelend gevoel aan de binnenkant van de hand die uitstraalt naar de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger. Dit zijn precies de vingers die deel uitmaken van het verzorgingsgebied van de beknelde zenuw. Soms ervaar je het dove gevoel in alle vingers en een uitstralende pijn vanuit de binnenzijde van de hand, naar de bovenarm en de schouder. Je kunt ook last hebben van en prikkelend en pijnlijk gevoel in de vingers en in de hand, een gevoel alsof de hand opgezwollen is. Krachtsverlies is een ander verschijnsel dat optreedt. De klachten worden erger als de betreffende hand vaak wordt gebruikt, zoals bij autorijden, fietsen, lezen of wringen. De klachten komen het meest voor bij vrouwen.

Behandeling

Vaak is het niet in een keer vast te stellen of daadwerkelijk om een carpaal tunnel syndroom gaat of dat er iets anders aan de hand is. Wij kunnen dan met een echografie een behandeling op maat afstemmen op jouw klachten. Bij een carpaal tunnelsyndroom in een vroeg stadium kan handtherapie evt. in combinatie met shockwave therapie worden ingezet. Bij lichte klachten kan (tijdelijke) aanpassing van de activiteiten van de betreffende hand vaak genoeg zijn om deze te laten verdwijnen. Wanneer je vooral 's nachts last hebt, kun je een zogenaamde 'nachtspalk' om de hand doen. Andere behandelmogelijkheden zijn het geven van een injectie die de lokale zwelling van de pezen ter plaatse doet verdwijnen of indien nodig kan middels een operatie de zenuw vrij gelegd worden.