Meniscus letsel

Oorzaak

Een scheur in de meniscus kan op alle leeftijden voorkomen. Bij jongere mensen is de meniscus redelijk sterk en rubberachtig. Scheuren van menisci bij mensen onder de dertig ontstaan meestal door een sterke verdraaiing. Het gaat dan om een plotselinge draai met het bovenbeen terwijl de voet stil blijft staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij basketbal, tijdens het dribbelen, of bij tennis, tijdens een draaiing om de bal te raken. Dit kan een knappend gevoel/geluid geven en de knie wordt vaak na het voorval dik.
Een meniscusletsel kan ook geleidelijk ontstaan op oudere leeftijd door verminderde kwaliteit van het kraakbeen.

Verschijnselen

Een scheur in de meniscus gaat gepaard met een hevige pijnscheut en soms een knappend gevoel. Daarbij kan een zwelling optreden en een verspringend gevoel in de knie. De knie kan blokkeren of je kunt de neiging hebben door de knie te gaan. Er is vaak pijn bij het volledig buigen en volledig strekken van de knie. Soms kan het zo zijn dat de knie op slot gaat.

Behandeling

De ernst van de scheur hangt af van de precieze plaats en de grootte ervan. Als de scheur niet te groot is kan die met voldoende tijd uit zichzelf genezen. Behandeling bij de fysiotherapeut is dan gericht op het ondersteunen van het herstel middels oefeningen gericht op kracht en stabiliteit. Naast revalidatie bij een fysiotherapeut kan eventueel ondersteuning middels EMTT het herstel bevorderen.