Een Bakerse cyste is een kleine zwelling in de knieholte. Het wordt ook wel een knie kuil cyste genoemd. Het voelt aan als een zachte zwelling gevuld met vocht die per dag kan verschillen in grootte. Meestal is het ontstaan van een cyste een uiting van een andere aandoening aan de knie (Bijvoorbeeld artrose, reuma of een meniscusletsel). Bij een Bakerse cyste kun je een strak gevoel en soms pijn in de knie ervaren en kun je de knie lastig volledig buigen.
Meestal is het ontstaan van een Bakerse cyste een uiting van een andere aandoening aan de knie. Een gewricht maakt meer vloeistof als het beschadigd is. Dit kan komen door bijvoorbeeld slijtage, beschadiging of ontsteking van het gewricht. De vloeistof verspreid zich naar de knieholte door een van de openingen van het achterste kapsel. Hierdoor ontstaat de zwelling.
Bij een Bakerse cyste heb je een strak gevoel in de knieholte en kunt u de knie lastig buigen. De zwelling kan ook pijn doen. De klachten nemen toe wanneer je de knie intensiever gebruikt. De cyste zorgt voor last bij het gebruik van de knie, bijvoorbeeld bij het lopen. Ook is de knie minder stabiel. Vaak steekt de cyste aan de achterkant van de knie uit, tussen twee spieren door. Een cyste kan ook scheuren, dit veroorzaakt pijn en een eventuele zwelling in de kuit. De cyste kan ook scheuren, dit kan flink pijnlijk zijn.
Vaak verdwijnen de cysten vanzelf, zeker als de oorzaak van de knie aandoening wordt verholpen. Ook het regelmatig aanspannen van de kuitspieren kan helpen. Deze oefeningen (oefentherapie) kunnen het beste onder begeleiding van de fysiotherapeut plaatsvinden. Hiermee voorkom je dat je te eenzijdig traint en er andere klachten optreden. Bij het behandelen van een kniekuilcyste wordt soms een echografie gemaakt om de diagnose te bevestigen. Ook EMTT kan het herstel bevorderen.