Achillespees irritatie

Oorzaak

Een achillespees tendinopathie is meestal het gevolg van een sportblessure, ontstaan bij bijvoorbeeld basketbal, hardlopen, wandelen, hoogspringen of ballet. Bij deze activiteiten worden er veel krachten uitgeoefend op de kuitspieren en de achillespees. Je loopt meer risico op een achillespees tendinopathie als je sprint, tegen een helling oprent, een trap oploopt of op de tenen staat terwijl je een groot gewicht optilt.

De achillespeesblessure wordt niet, zoals vroeger werd gedacht, veroorzaakt door een ontstekingsproces, maar door degeneratieve afwijkingen. Hiermee wordt bedoeld dat de kwaliteit van de achillespees achteruit is gegaan. De (oude) benaming achillespeesontsteking klopt dan ook niet. De naam "tendinopathie" geeft de aandoening beter weer. Door vaak herhalende bewegingen bij hardlopen en springen komt een tendinopathie van de achillespees aan het licht. De blessure komt het meeste voor bij recreatieve sporters tussen de 35 en 45 jaar.

Verschijnselen

Wanneer je achillespees geïrriteerd is, heb je pijn in het gebied rond de hiel en daar boven. De pijn verergert bij lopen, rennen en traplopen. Sommige mensen kunnen niet meer op hun tenen staan. Het gebied vlak boven de hiel, waar de pees zit, kan opgezet raken, warm aanvoelen en gevoelig zijn. De pijn is meestal het ergst in de ochtend of als je op gang moet komen na een tijdje zitten.

Behandeling

Voldoende rust is in van groot belang voor een goede genezing, maar er zijn ook genoeg behandelmogelijkheden. De behandeling van een achillespees tendinopathie is er voornamelijk op gericht pijn te verlichten en ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer normaal kan functioneren. In onze praktijk hebben we goede resultaten met shockwave en EMTT behandelingen. Met deze behandelingen wordt het herstel gestimuleerd en versneld. Voordat we met de shockwave en EMTT behandelingen gaan beginnen maken we eerst een echo om de ernst van de blessure te beoordelen. Daarnaast is het van belang om oefeningen te gaan doen, om je spieren en pezen te belasten en vaardigheden te oefenen die je nodig hebt met je dagelijkse activiteiten of sport. Wij helpen je graag. Na de revalidatie is het verstandig om in beweging te blijven en je trainingsschema voort te zetten, bijvoorbeeld bij ons in de fysio fitness.