Dupuytren laten behandelen (ook wel koetshierhand)

Dupuytren laten behandelen (ook wel koetshierhand)

Dupuytren laten behandelen (ook wel koetshierhand)

Dupuytren

Dupuytren is een aandoening die de handen beïnvloedt. Het wordt gekenmerkt door de geleidelijke ontwikkeling van bindweefselknobbels en -strengen in de handpalm, wat leidt tot het buigen van de vingers. Deze aandoening kan het dagelijks functioneren belemmeren en de handmobiliteit aanzienlijk beperken. Hoewel Dupuytren meestal niet pijnlijk is, kan het wel leiden tot problemen bij het uitvoeren van alledaagse activiteiten zoals het vasthouden van voorwerpen, het schudden van handen en het gebruiken van gereedschap.

Fysio Centrum Beilen/Klijndijk kan een waardevolle rol spelen bij de behandeling van Duyputren. Hoewel het niet mogelijk is om de aandoening volledig te genezen met fysiotherapie, kan het helpen bij het verminderen van symptomen, het behouden van de handfunctie en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten.

Specifieke oefeningen

Een van de belangrijkste doelen van fysiotherapie bij Dupuytren is het behouden en verbeteren van de mobiliteit van de aangedane hand. Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen en mobilisatietechnieken aanbevelen om de flexibiliteit van de vingers, hand en pols te vergroten. Deze oefeningen helpen de bindweefselknobbels en -strengen los te maken, waardoor de bewegingsbeperkingen verminderen en de functionaliteit van de hand toeneemt.

Daarnaast kan fysiotherapie ook gericht zijn op het verlichten van pijn en het verminderen van ontstekingen in de hand. Verschillende soorten technieken kunnen worden gebruikt om pijn te verminderen en de doorbloeding te bevorderen. Fysiotherapeuten kunnen ook advies geven over houding en ergonomie, wat kan helpen bij het verminderen van overbelasting en het voorkomen van verdere complicaties.