Etalagebenen/ Claudicatio intermittens

Etalagebenen/ Claudicatio intermittens

Hoe komt het en wat kan ik er aan doen?

Claudicatio intermittens is een uiting van doorbloedingsproblemen in de benen als gevolg van slagaderverkalking (atherosclerose). Slagaderverkalking komt bij iedereen voor, het is onderdeel van het ouderdomsproces. Door de jaren heen worden bloedvaten steeds minder elastisch maar ook stugger en dikker. Door het afzetten van vetten (cholesterol) en kalk, raakt de binnenkant van de slagader aangetast. Hierdoor worden de bloedvaten steeds nauwer. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de aantasting van de binnenkant van de slagader en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie.

U kunt een behandeling volgen namelijk de: Gesupiviseerde LoopTherapie (GLT), deze therapie zal 2 tot 3 keer in de week plaatsvinden. De oefeningen bestaan voornamelijk uit lopen op de loopband waarbij u de pijn opzoekt en probeert deze te 'verleggen'. Daarnaast is het bevorderen van een gezonde leefstijl en medicatie van belang om de klachten te verminderen en het afremmen van de processen in de bloedvaten. Een combinatie van beide zorgt ervoor dat u verder kunt lopen, en u fitter en gezonder gaat voelen.

meer weten?

Wilt u meer weten over Claudicatio Intermittens (etalagebenen), of heeft u nog vragen? Voor vragen klik op 'contact', voor meer informatie over claudicatio Intermittens? Klik dan op 'Claudicatio'.