Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie bestrijdt een abnormale vochtophoping in het weefsel met als gevolg een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning van of stuwing onder de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Hoe werkt het?

Om oedeem te verminderen en het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethoden geschikt. Bij de totale behandeling past de therapeut vaak meerdere behandelmethoden toe. Tezamen vormen ze oedeemtherapie.

De behandeling

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden.

Manuele lymfdrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van uw lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde (specifieke) handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie/bloedsomloop kan worden opgenomen.

Compressietherapie

Door middel van het aanleggen van bandages en/of zwachtels wordt van buitenaf een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de vochthuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan je een therapeutische elastische kous krijgen.

Oefentherapie

In veel gevallen kan door het oedeem een bewegingsbeperking zijn ontstaan waardoor je beweeglijkheid en spierkracht zijn afgenomen. Door oefeningen kan je de functie van jouw ledematen weer verbeteren. Daarbij maken we gebruik van de "spierpompfunctie ” van onze spieren. Dit is belangrijk voor het transport van oedeem.

Lymfetaping

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape die de huid een klein beetje omhoog trekt. Hierdoor komt er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte zodat het vocht zich kan verplaatsen en de afvoer van lymfevocht bevorderd wordt.

Oedeemtherapie

Behandelduur

De totale behandelduur verschilt per persoon, maar is gemiddeld 45 minuten. Om de vooruitgang te kunnen bepalen, wordt de omvang van het oedeem regelmatig gemeten.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht je niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we je naar het kostenoverzicht.

Vergoedingen en tarieven

ONZE SPECIALISTEN

Binnen het Fysio Centrum zijn er verschillende specialisten met kennis en ervaring van oedeemtherapie. De oedeemtherapeut is in Beilen en Klijndijk werkzaam.

Karin Nijland