Fysiotherapie bij oncologie bij Fysio Centrum Beilen & Klijndijk

Fysiotherapie bij oncologie bij Fysio Centrum Beilen & Klijndijk

Fysiotherapie bij oncologie bij Fysio Centrum Beilen & Klijndijk

Fysiotherapie bij oncologie

Kanker komt in veel verschillende vormen voor. Door kanker en/of de behandeling kan je klachten zoals vermoeidheid, krachts- of conditieverlies krijgen. Je kunt merken dat je minder 'aankan' dan voorheen. Begeleiding door een in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeut kan dan zinvol zijn. Dit kan in alle fasen van kanker, juist ook tijdens de medische behandeling met chemo-, radiotherapie of andere behandeling. Om in aanmerking te komen voor een oefentraject fysiotherapie bij oncologie, heb je een verwijsbrief nodig van je oncoloog, oncologieverpleegkundige of huisarts.

Hoe werkt het?

Voor de eerste afspraak plannen we een intake. Dan bespreken we je persoonlijke situatie, gevolgd door een onderzoek. We testen je conditie en kracht en kijken naar eventuele bijkomende problematiek. Er kunnen belemmerende factoren zijn zoals oedeem, fibrose, littekens, gewichtsverlies of bewegingsbeperkingen na een operatie. Maar er kan ook sprake zijn van verminderd zelfvertrouwen, waardoor het moelijker is om jouw activiteiten of arbeid weer op te pakken.

Samen met jou worden er doelen opgesteld binnen je mogelijkheden. Er wordt een persoonlijk programma opgesteld waarbij het "bezig zijn" telt, maar waar we ook werken aan het optimaliseren van de kwaliteit van leven. Hiervoor maken we gebruik van cardio- en krachttraining. Dit gebeurt onder persoonlijke begeleiding van je fysiotherapeut. We maken tijdens dit traject regelmatig tijd voor evaluaties en testmomenten.

Wat mag u van de fysiotherapeut verwachten?

De fysiotherapeut stelt met jou een persoonlijk behandelprogramma op. Daarnaast geeft hij of zij advies op het gebied van belastbaarheid en wordt er besproken welke problemen je ervaart. Je fysiotherapeut kan je adviseren op het gebied van activiteiten, hobby, arbeid en werkhervatting. Ook als blijkt dat genezing niet mogelijk is, kan je ondersteund worden bij het zelfstandig functioneren. Je fysiotherapeut werkt samen met de ziekenhuizen en huisartsen in de omgeving. Hiervoor neemt de fysiotherapeut uit onze praktijk deel aan het Fysiotherapie Oncologie Netwerk Noord (FONN).

ONZE SPECIALISTEN

Binnen het Fysio Centrum zijn er verschillende specialisten met kennis en ervaring van fysiotherapie bij oncologie. Deze fysiotherapie kan in Beilen en Klijndijk worden gegeven.

Karin Nijland