Dry Needling behandelmethode bij Fysio Centrum Beilen/Klijndijk

Dry Needling behandelmethode bij Fysio Centrum Beilen/Klijndijk

Dry Needling behandelmethode bij Fysio Centrum Beilen/Klijndijk

Dry Needling

Dry needling is een behandelmethode waarmee spieren aangeprikt worden en op die manier snel en langdurig ontspannen. Het klinkt als acupunctuur, maar is het niet.

Hoe werkt het?

Bij dry needling wordt een 'droge' acupunctuurnaald gebruikt. Er wordt dus geen vloeistof in de spier gespoten. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de energie in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, zogenaamde 'triggerpoints'. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast de lokale pijn, ook vaak pijn op andere plaatsen veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze een van de oorzaken kunnen zijn van jouw klachten.

Dry Needling behandelmethode bij Fysio Centrum Beilen/Klijndijk

Waar wordt het voor gebruikt?

Dry needling heeft effect wanneer je last hebt van triggerpoints. Die kunnen acuut of chronisch ontstaan. Chronisch treden ze vaak op door een langdurig verkeerde houding of repeterende bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan overbelasting van de arm, schouder en/of nek bij computergebruik (RSI, KANS) of bij sport. Ook psychologische factoren zoals stress en depressie kunnen een rol spelen. Ook slaaptekort, te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak kunnen de oorzaak van triggerpoints zijn. Triggerpoints kunnen ook acuut ontstaan door een verkeerde beweging of ongeluk.

De behandeling

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek met jou en een gericht onderzoek jouw klachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk je pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort 'kramp' gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je gemakkelijker bewegen. Vaak voelt het behandelde gedeelte wel wat vermoeid/ stijf aan, maar dat is meestal van korte duur.

Dry needling kan onderdeel zijn van het totale behandelplan. Om klachten ook op de lange termijn te verhelpen is er vaak meer nodig. Hierbij kun je denken aan het doen van oefeningen, het aanpassen van je werkhouding of stressreductie door bijv. het doen van ontspanningsoefeningen. Je fysiotherapeut helpt je hierbij.

Kosteninformatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met bijna alle verzekeraars een contract. Mocht je niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we je naar het kostenoverzicht.

Vergoedingen en tarieven

ONZE SPECIALISTEN

Binnen het Fysio Centrum zijn er verschillende specialisten met kennis en ervaring van dry-needling. Een behandeling dry needling kan in Beilen en Klijndijk worden gedaan.

Marieke van der Wiel - Fels

Aron Speckmann

Marjanne Hepping