Bekkenfysiotherapie bij Fysio Centrum Beilen

Bekkenfysiotherapie bij Fysio Centrum Beilen

Bekkenfysiotherapie bij Fysio Centrum Beilen

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie. De bekkenfysiotherapeut behandelt zowel mannen als vrouwen met problemen in de lage rug, de buik, het bekken en de bekkenbodem. Sommige bekkenfysiotherapeuten behandelen ook kinderen, maar dit doet de bekkenfysiotherapeut in onze praktijk niet.

De bekkenbodem

De bekkenbodemspieren, of kortweg de bekkenbodem, is een spiergroep die de buikholte aan de onderkant afsluit. Het is een bijzondere spiergroep omdat het de vorm heeft van een trampoline. De bekkenbodemspieren hebben vier functies: het dragen, sluiten en openen van de bekkenorganen en het beleven van seksualiteit. De bekkenorganen (de blaas, prostaat of baarmoeder en de endeldarm) worden ondersteund en gedragen door de bekkenbodem. Rondom de plasbuis en de anus zitten kringspieren, die ook behoren tot de bekkenbodem. Deze spieren moeten in rust een gesloten basisspanning hebben en tijdens plassen en ontlasten ontspannen zijn.

De behandeling

Wanneer er problemen zijn in het bekkengebied, kan je je onzeker gaan voelen. Misschien ga je minder vaak de deur uit, stop je met sporten of ga je anders drinken en eten. Bij veel bekkenproblemen is hulp voorhanden. Tijdens de bekkenfysiotherapeutische behandeling wordt uitleg gegeven over de werking en anatomie van de bekkenorganen en bekkenspieren, zodat je inzicht krijgt in je klachten. Daarnaast kan je adviezen krijgen omtrent eet-, drink- en toiletgewoontes. Een bekkenfysiotherapeut kan je dingen aanleren zodat je zelf spierspanning kan beïnvloeden en hiermee je problemen kan aanpakken. Hierbij kun je denken aan spieren versterken of juist leren ontspannen. Daarom bestaat de bekkenfysiotherapeutische behandeling uit gerichte spieroefeningen. Hierbij kan worden ingegaan op de bekkenbodemspieren, maar ook buikspieren, rugspieren, liesspieren en bilspieren worden hierbij betrokken.

In Beilen en Klijndijk is een bekkenfysiotherapeut werkzaam.

Kosten informatie

Fysiotherapie wordt over het algemeen beperkt vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede aanvullende verzekering, waarin voldoende behandelingen fysiotherapie zijn opgenomen, is daarom aan te raden. Het Fysio Centrum heeft met alle verzekeraars een contract. Mocht je niet of niet voldoende verzekerd zijn, dan verwijzen we je naar het kostenoverzicht.

Vergoedingen en tarieven

Onze specialisten

Binnen het Fysio Centrum zijn er verschillende specialisten met kennis en ervaring van bekkenfysiotherapie.

Marieke van der Wiel - Fels